Sporten tijdens en na je zwangerschap

Beeld je eens in: Het is voorjaar en je bent hoogzwanger in een tijd zonder smartphone. Vanaf de bank staar je naar mensen die voorbij hardlopen, skeeleren, of fietsen. En dan… Je bevalling begint. Compleet overvallen en overspoeld door het moment. Kort daarna zit je weer op de bank bijkomend van de korte nachten en verlang je naar de wind in je gezicht tijdens een rondje fietsen en/of hardlopen. De komende periode weet je dat je lichaam dat nog niet aankan. Maar wat mag er wel en wanneer? De verloskundige zei: ‘Als het goed voelt, mag je het doen’. Maar is dat zware rare gevoel in mijn onderbuik goed?

Sporten bij De MamaCoach

De fysieke veranderingen waren ruim 11 jaar geleden de eerste aanleiding om mijzelf, Elzelien van Zwienen, te gaan verdiepen in sporten tijdens en na de zwangerschap. Daarbij zorgde het moederschap dat mijn leven ‘180 graden’ draaide, alles kwam tot een soort stilstand. Van Leidse student naar een soort huisvrouw binnen een jaar tijd. Mijn hele identiteit moest ik opnieuw ontdekken.  

Later maakte ik in Haarlem kennis met Mom in Balance. Mom in Balance geeft outdoor trainingen voor zwangeren, hersteltraining na de bevalling en total body workouts voor vrouwen. Samen met een groep moeders liepen we door het bos, door mijn hoofd ging: ‘dit had ik moeten hebben’. Voor Mom in Balance startte ik in Rotterdam groepen op. Zelf woon ik in Berkel en Rodenrijs en als ik mijn eigen woonplaats om mij heen kijk zag ik zoveel mensen met kinderwagens, dat ik dacht ‘waarom niet hier?’. En zo geschiedde. De MamaCoach werd geboren.

Vangnet voor zwangere vrouwen en moeders

Door het volgen van verschillende opleidingen kon ik mijn eigen onderzoeksvragen beantwoorden en kan ik een vangnet creëren voor vrouwen die in deze fase van grote verandering zitten in hun leven. In mijn trainingen is de groepsdynamiek erg belangrijk. Het is fijn om begrepen te voelen. Dat je in plaats van een vrije val zonder te weten waar je op gaat vallen, je kunt laten vallen in de wetenschap dat de groep er is. Dat zij ook ’s nachts wakker zijn met een baby, niet weten wat te doen met (borst)voeden en dat je na een aantal weken weer start met sporten op een veilige manier en zo je ei weer kwijt kunt.

Ondertussen zijn mijn kinderen pre-pubers en werk ik nog steeds met dezelfde doelgroep. Ondertussen heb ik nog meer onderdelen mogen toevoegen aan De MamaCoach zoals zwangerschapsyoga, yoga voor mama’s, massages en babymassage. En hoop ik voor zowel de zwangere vrouwen als moeders een vangnet te kunnen bieden. Ook zijn er nog twee andere trainers werkzaam bij De MamaCoach, waaronder Rayette van Weijen. Zij verzorgd zwangerschapsyoga en yoga voor mama’s.

Meer weten over De MamaCoach, klik hier.

Geschreven door Elzelien van Zwienen van De MamaCoach.

Mijn naam is Elzelien van Zwienen, geboren in 1983 in het toen nog kleine dorp Berkel. Altijd al was ik sportief bezig en wilde ik graag moeder worden. Zo wilde ik ooit 7 kinderen en 7 schommels. Mijn kinderwens (2 kinderen bleek ook goed) en sportiviteit zijn vervuld en gebleven, en vanuit het moederschap en de vraag ‘wat kan ik nu doen qua sport?’ is mijn weg in de scholing rond sport en mama’s ontstaan in 2010. In de loop der jaren heb ik me verder geschoold en kan ik jou begeleiden in de periode van het jonge moederschap.

Vereniging Yogadocenten Nederland

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.