mamacoach berkel bevallingsvoorbereiding bevallingscursus

Voorbereiden op je bevalling

Er zijn veel cursussen en video’s te vinden als je googelt op ‘voorbereiden bevalling’. Zie jij zelf door de bomen het bos niet meer? In deze blog vertelt Elzelien van Zwienen wat meer over de cursus die zij aanbiedt en haar eigen ervaring met cursussen ten tijde van eigen zwangerschappen in 2009 en 2011.

Mijn eigen ervaring

Toen ik, Elzelien, zwanger was van onze zoon was ik veel bezig: afstuderen, vrijwilligerswerk, een band, een muziektheaterstuk, een verbouwing en verhuizing, een cursus stemacteren, en o ja, een cursus over de bevalling. Deze bestond uit zes avonden, waarvan mijn man een keer zonder mij is gegaan omdat ik een repetitie had voor het muziektheaterstuk. Daar heb je mijn motivatie om de cursus te volgen van destijds mooi in een notendop.

Ik wilde al heel lang moeder worden. Zwanger zijn vond ik bijzonder, maar ook niet altijd iets super leuks. Het was voor mij ook de beste stok achter de deur om een saaie scriptie af te maken (anders was ik nu nog niet klaar). Het bevallen zelf zag ik om eerlijk te zijn tegen op. Dat er iets uit mijn flamoes (of hoe jij het ook wilt noemen) moest komen. En dat puffen vond ik helemaal stom.

Wat valt je op in het bovenstaande? Ik geef je even de tijd om hier over na te denken…

Je tijd is om. Juist, ik was alleen met mezelf bezig! Natuurlijk ook met het kleine mannetje in mijn buik. Maar nooit dacht ik en niemand vroeg mij: ‘hoe denk je dat jouw zoon geboren wilt worden?’. Aan die connectie had ik meer kunnen doen. Want ik moest bevallen, dat mijn zoon geboren ging worden was een soort bijvangst zonder hem minder belangrijk te maken.

Toen ik mijn dochter verwachtte had ik mij o.a. verdiept in hypnobirthing en was mijn lieve vriendin mijn doula. Zij was goud waard! Bij de hypnobirthing kreeg ik een cd, elke avond luisterde ik die en was een keer verrast dat de tweede meditatie die op de hoes vermeld stond niet op mijn cd stond. Wat bleek; bij de eerste viel ik steeds heel ontspannen in slaap. De hypnobirthing hielp mij om ontspannen uit te kijken naar de geboorte van onze dochter. Maar wat ze nou wilde laten zien met het blauwe lint in haar hand? Jaren later begreep ik pas dat ze daarmee iets over de baarmoederspier wilde verduidelijken. Lees je het verschil? Ik keek uit naar de geboorte van mijn dochter in tegenstelling tot bang zijn voor de bevalling.

Cursus bevallingsvoorbereiding bij De MamaCoach

De cursus die ik zelf aanbied bij De MamaCoach in Berkel en Rodenrijs is relatief kort. Drie bijeenkomsten waarbij ik mijns inziens alles wat fysiek van belang is voor mama tijdens de zwangerschap en herstel benoem, evenals de invloed van hormonen op het mentale en emotionele deel en vertel ik wat over de kraamweek, -tijd en het ontzwangeren. Daarnaast breng ik de foetus onder de aandacht; wat kun je al doen om meer contact te maken met je kindje?. Voor sommige mensen is het een vreemde gewaarwording dat het mensje (of de mensjes) in je buik al intuïtief kan communiceren en aanwezig is. Aansluitend vertel ik over het vierde trimester van het kindje.

Vervolgens ga ik uitgebreid in over de bevalling en geboren worden. Zelf als neerlandicus vind ik taal heel grappig, de bevalling en geboorte als woorden beschrijven hetzelfde moment, maar als je kijkt naar de betekenis ervan leg je dat heel anders uit en roept het andere beelden en personen op. En dat verschil heeft op hormonaal vlak invloed. Hoe en wat, dat vertel ik in de cursus.

Tijdens de laatste bijeenkomst is het tijd voor de praktijk, heel praktisch gaan we aan de slag, want naast dat mindset van belang is, is bevallen iets fysieks en is het handig om te weten wat je kunt met je lijf. De partner is degene die alles moet onthouden, zodat de mama’s zich volledig kunnen wentelen in hun hormonale marinade.

Ik ben er wel van overtuigd dat wat op dat moment jouw referentiekader is, bepaalt welke informatie blijft hangen. Als ik het weer even naar mezelf breng; ten tijde van mijn eerste zwangerschap onthield ik vooral dat ik moest eten als de bevalling startte. En bij de tweede was mijn doula er, met fijne verloskundige en kon ik compleet op hen vertrouwen (en mijn man gelukkig).

Elke keer als ik cursus geef, bedenk ik weer wat er anders zou kunnen zoals informatie op een ander moment geven, of iets toevoegen of iets weglaten. Maar er is zoveel te vertellen wat zo gaaf is dat ik verwacht dat ik dit gevoel wel zal blijven houden.

Zelf vind ik het fijn en belangrijk om jaarlijks bijscholingen te doen. Dit jaar is dat het verdiepingsweekend van Anna Verwaal (From womb to world) waarbij we meer gaan leren over perinatale psychologie, epigenetica en geboren worden. Ik kijk er naar uit en verwacht dat ik erna weer de hele cursus wil aanpassen.

Cursus kiezen

Ben jij er aan toe om een cursus te gaan kiezen om je voor te bereiden? Neem een kijkje op de site van je verloskundige om te zien met wie zij samenwerken en kijk eerst op die websites. En vaar dan op je gevoel en praktisch gezien; kijk ook naar de cursusdata. Informatie helpt je om het proces te begrijpen en door die kennis kun je vertrouwen hebben en ontspannen. En dat laatste, dat is het allerbelangrijkste!

Kijktip online: Verlosmoeder

Geschreven door Elzelien van Zwienen van De MamaCoach.

Mijn naam is Elzelien van Zwienen, geboren in 1983 in het toen nog kleine dorp Berkel. Altijd al was ik sportief bezig en wilde ik graag moeder worden. Zo wilde ik ooit 7 kinderen en 7 schommels. Mijn kinderwens (2 kinderen bleek ook goed) en sportiviteit zijn vervuld en gebleven, en vanuit het moederschap en de vraag ‘wat kan ik nu doen qua sport?’ is mijn weg in de scholing rond sport en mama’s ontstaan in 2010. In de loop der jaren heb ik me verder geschoold en kan ik jou begeleiden in de periode van het jonge moederschap.

Vereniging Yogadocenten Nederland

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.