renate rotteveel kracht vertrouwen coaching zobevalik

Moederschap vraagt je opnieuw stil te staan bij wie je bent

De reis als moeder gaat met horten en stoten. In mijn zwangerschap merkte ik al dat er niet alleen een kindje geboren gaat worden maar ook een moeder. Je gaat je voorbereiden op iets waar je geen idee hebt hoe dit gaat zijn. Je ziet het vaak positief in. Maar dit kan anders gaan. Je bevalling kan anders verlopen, je kunt het vertrouwen kwijt zijn in jezelf, angst kan overwinnen, trauma’s van je eigen leven kunnen boven komen etc.. Maar ook de periode daarna, als moeder, kan je aanlopen tegen verschillende dingen. Waarom hebben veel vrouwen het gevoel dat het altijd maar goed moet gaat. Het helpt om hier over te praten. Kan dit niet met vrienden en/of familie, zorg dan voor iemand die hier ook ervaring mee heeft. Renate Rotteveel van Praktijk voor Kracht en Vertrouwen is zo’n ervaringsdeskundige. 

Het moederschap is ‘Life Changing’ en vraagt jou als moeder opnieuw stil te staan bij wie je bent in deze nieuwe rol. Jarenlang zag ik op de verloskamers vrouwen die weinig tot geen vertrouwen hadden in hun eigen lichaam en zich lieten leiden door ‘de ander’. Er mag zoveel meer aandacht zijn voor ons eigen lichaam, de keuze die we mogen maken, ons gevoelsleven en wat wij zelf nodig hebben als vrouw en moeder.

Methode Herstelgesprek

In 2021 opende ik, Renate Rotteveel, mijn eigen coaching praktijk: ‘Praktijk voor Kracht en Vertrouwen’. Ik begeleid moeders die een geboortetrauma hebben ervaren en het pas hier de methode van het ‘Herstelgesprek’ toe. Een warme, vriendelijke, wetenschappelijk bewezen en effectieve methode om moeders te laten herstellen van hun geboortetrauma.

In 2022 volgde ik de opleiding tot ‘Zobevalik Coach’ bij het Landelijk Zobevalik Centrum voor Geboorte en Trauma en begon mijn ondersteuning voor zwangeren in hun reis naar een positieve bevallingservaring, ongeacht hoe deze ook verloopt. Ik geloof in de eigen kracht van iedere moeder. Als moeder ben je erg gericht op de omgeving en te zorgen voor de ander. Door jezelf meer te leren kennen, wat je behoeftes zijn, waar grenzen en wensen liggen en hoe je je kan uitspreken naar de ander vergroot je je het emotionele welzijn. Je leert vanuit je eigen gevoel te spreken en hiervoor te gaan staan. Het vraagt om werken aan jezelf, maar met een enorme winst. Want jij bepaalt wat goed voor jou is en niemand anders.

“We zijn als moeder (to be) tot zoveel in staat, als je er maar aandacht aangeeft”

Ervaring in het ziekenhuis

Al jaren sta ik moeders bij in het ziekenhuis wanneer zij afscheid moeten nemen van hun kindje door een miskraam, afbreking of stilgeboorte en om hier nog meer deskundig in te worden heb ik een verdiepende specialisatie op het gebied van verlies in de zwangerschap gevolgd. Het is zo enorm waardevol om vrouwen te ondersteunen, zonder oordeel, met een luisterend oor. Hun verwachtingen en toekomstdromen vallen plotseling weg en zij voelen zich vaak niet begrepen door hun omgeving.

Verdieping als geboortetraumatherapeut

Ik vind het heerlijk om bezig te zijn, om mijzelf te ontwikkelen, daarom heb ik in de afgelopen jaren nog meer specialisaties gevolgd op het gebied van angst in de zwangerschap, emotioneel lichaamswerk, baby-yoga, Rebozomassage en een verdieping in mijn werk als geboortetrauma therapeut.

Vorig jaar heb ik samen met een Zobevalik collega een workshop ontwikkeld: ‘Zobevalik in het ziekenhuis’. Een workshop voor zwangeren wat gaat over hoe zij dichtbij zichzelf kunnen blijven bij een bevalling in een ziekenhuisomgeving en toch een positieve bevallingservaring kunnen hebben. En met succes wordt deze workshop gegeven.

Happy Mama traject

Eind 2023 lanceerde ik ook mijn eigen ‘Happy Mama’ traject om moeders te ondersteunen bij de struggles die zij tegenkomen in het moederschap. Het is een taboe om over de minder leuke kant te praten van het moederschap. Te praten over dat je het moeilijk hebt als moeder. Dat jij als moeder het even niet ziet zitten. Jezelf kwijt bent. Gewoon moe bent. Ik wil dit doorbreken. Bij mij mag je jezelf zijn. Delen waar je tegenaan loopt. Zelfzorg is ook een groot onderdeel hiervan. Want als je als moeder lekker in je vel zit, heeft dit ook effect op je gezin!

Wil je meer weten over Renate of (alvast) een gratis kennismaking inplannen, bekijk haar website www.krachtenvertrouwen.nl

Geschreven door Renate Rotteveel van Praktijk Kracht en Vertrouwen.

Mijn naam is Renate Rotteveel. Ik ben moeder van twee prachtige unieke tieners. Met meer dan 13 jaar ervaring als gespecialiseerd verpleegkundige in de verloskunde, mijn praktijkervaring met moeders (to be), de verschillende gespecialiseerde opleidingen en mijn ervaring als moeder met de nodige struggles ben je bij mij welkom om (weer) helemaal jezelf te mogen zijn. Alles is bespreekbaar. Ik bied je een veilige plek om te zijn.

Renate Rotteveel Praktijk kracht Vertrouwen herstel bevalling zobevalik happy mama
Vereniging Yogadocenten Nederland

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.