baby zwanger zwangerschap herstel bevalling

Hoe sneller, hoe beter

Wauw wat zijn we trots op onszelf als we kort na de bevalling naar buiten gaan om ergens koffie te drinken, of een groot rondje te wandelen. Hoe sneller we ons eigen leven kunnen oppakken hoe beter. Helaas zo werkt het niet. En het gaat nu niet meer om jou alleen.

De bevalling

In negen maanden tijd bereidt jouw lichaam zich voor op de bevalling. Het is een natuurlijk proces, maar wel eentje waar aandacht voor nodig is. Nu gaat het vooral om de bewustwording en de tijd die we hiervoor krijgen. Zoals ze vaak zeggen de zwangerschap is de training voor de marathon welke staat voor de bevalling. In deze periode is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zoals voeding, beweging en rust. Na zo’n intense periode is het belangrijk om te herstellen.

Kraamzorg

Nadat je bent bevalling krijgen wij, als enige land, de hulp van de kraamzorg. Dit geeft ons de tijd om een week lang rust te nemen. Te herstellen van de marathon. De kraamzorg helpt je met de verzorging van je kindje, zorgt dat je voldoende eet en drinkt, doet huishoudelijke taken enzovoort. Alles om jou te laten herstellen. Maar denk je dat jouw lichaam na een week voldoende hersteld is om daarna jouw leven weer op te pakken?! En hoe cliché het klinkt, je leven is niet meer hetzelfde als voor jouw zwangerschap.

Herstelplan

In de Ayurveda zeggen ze dat je lichaam na de bevalling 42 dagen de tijd nodig heeft om te herstellen. Jouw lichaam heeft een flinke klap gehad. Misschien kan jij je nog geen voorstelling hiervan maken, maar ik kan je zeggen het viel mij tegen. In mijn hoofd wilde ik van alles ondernemen, maar mijn lichaam kon nog niet mee. Eén van de dingen waar niet of nauwelijks over gesproken wordt. In mijn zwangerschap werd ik zelf gewezen dat het óók goed is om je in te lezen over de kraamtijd. Wat mij heeft geholpen is om een herstelplan of kraamplan te schrijven. Hierin schrijf je wie je de eerste dagen, twee weken en eerste maand wilt zien. Jouw favoriete maaltijden zet je erin. Ook maak je een lijst van specialisten die je kunnen helpen met herstel, mocht dat nodig zijn zoals een massagetherapeut, bekkenfysiotherapeut en post partum begeleider. Ik wil je niet bang maken, maar voorbereiden op wat komen gaat. De een zal het nodig hebben en de ander niet.

Belangrijk om te weten is dat voldoende tijd nemen na de bevalling je op langer termijn beter is voor je lichaam. Minder lichamelijke problemen veroorzaakt. Helaas zijn weinig vrouwen hiervan bewust. Het is niet stoer om na een week in dat leuke koffietentje op de hoek te zitten. Of in de tweede week nog wat babyspullen te kopen bij de grote babywinkel. Gun jezelf de tijd om te herstellen. Een kindje krijgen is niet iets wat je even doet. Het vergt nogal wat van je lichaam en je geest. En het allerbelangrijkste is probeer te genieten van die tijd.

Voorbereiding

Zorg ervoor dat jij je naast de voorbereiding op je bevalling, ook inleest over herstel na de bevalling.  Je denkt dat je klaar bent wanneer je bevallen bent. Terwijl herstellen, het wennen aan de nieuwe gezinssituatie, jouw nieuwe rol enzovoort dingen zijn die je echt niet mag vergeten. Bereid je voor op de periode door een kraamplan te maken, boeken hierover te lezen, goede zelfzorg ~ laat voor jou zorgen. Vragen om hulp, dat is niet zwak dat is juist heel sterk.

Download gratis kraamplan

Tips

Massage na de bevalling

Zelf geef ik massages aan vrouwen die net bevallen zijn. Niets is lekkerder dan de warme olie op je huid en de liefdevolle aanraking. Je hoeft de deur niet uit! Ik kom bij jou langs met een massagetafel of ik masseer jou op jouw eigen bed. Even ontspannen in jouw eigen omgeving met je kindje vlakbij jou.

Geschreven door Rayette van Weijen van Persona Secum en Moeder van Binnen.

Ik ben Rayette van Weijen, op 30 april 2021 is mijn dochter Liz geboren. Mijn zwangerschap liet mij zien dat het een bijzonder periode van het leven is. Er groeit een kindje in jou en de verantwoordelijkheid voelde ik al vrij snel. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, zorgt je tegelijkertijd ook goed voor het kindje in je buik. Zelf leef ik al heel bewust, alleen deze periode zorgde ervoor dat ik nog meer naar binnen ging keren. Contact maken met mijzelf, mijn lichaam en mijn kindje. Wat heb ik nodig? Ik werd mij bewust dat iedere vrouw al een moeder van binnen is. Alle kennis die je nodig hebt vind je bij jezelf, als je hier bewust van bent. Het kost tijd, geduld en ruimte. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Vereniging Yogadocenten Nederland

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.