Yoga en Zwangerschap

Wanneer je praat over yoga, dan hoor ik van veel vrouwen die moeder zijn dat ze yoga hebben gedaan tijdens hun zwangerschap. Daarvoor gingen ze naar de sportschool. Heel vaak beginnen vrouwen die zwanger zijn met yoga doordat ze het “normale” sporten niet meer kunnen doen. Ze hebben last van hun bekken, of zijn sneller vermoeid. Waarom beginnen we niet eerder met yoga?

Verbinding met je lichaam

Wanneer je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je in verbinding staat met jouw lichaam. In jouw lichaam mag er straks een kindje groeien. Yoga betekent verbinding. Verbinding van lichaam en geest. Wanneer je de keuze maakt om zwanger te willen worden, is het belangrijk dat je zowel fysiek als mentaal voorbereid op de periode die er gaat komen. In een zwangerschap wordt er veel van jou, als moeder, verwacht. Jouw lichaam zorgt voor de groei van een kind. Het is goed om te kijken naar jouw manier van leven, zo min mogelijk stress. Ook speelt voeding een belangrijke rol en natuurlijk beweging.

Vertrouwen in jezelf

Yoga is een manier van bewegen om bewust te worden van jouw lichaam. Het leert je tot rust komen, ontspannen, beter ademhalen en vertrouwen te hebben in jezelf. Wanneer je hier al mee begint voordat je zwanger bent, helpt dit om meer te genieten van deze prachtige periode. Ook geeft het je handvatten om meer rust te creëren tijdens de bevalling en helpt bij het herstel van de bevalling. Een belangrijk onderdeel is loslaten en vertrouwen.

‘Alles wat ik nodig hebt, draag ik al in me.’

Begin met yoga

Wanneer je een kinderwens hebt ga je dan eens verdiepen in yoga. Probeer verschillende vormen en docenten, want de ene vorm kan voor jou beter zijn dan de andere. Ik zou een rustige vorm van yoga aanraden, bijvoorbeeld hatha yoga, yin yoga, restorative yoga of easy flow. Mocht je al zwanger zijn (Gefeliciteerd!) ga dan ook eens op onderzoek uit. Natuurlijk kun je een cursus zwangerschapsyoga volgen, maar de reguliere yogalessen zijn vaak ook prima te volgen.

Wil je thuis al wat yogahoudingen doen, vraag hier dan jouw gratis yogales aan.

Tip

Zelf geef ik zwangerschapsyoga in Berkel & Rodenrijs en Zoetermeer. Mocht je interesse hebben in een yogales op maat, stuur mij een e-mail. Dit kan zoveel online als offline.

Geschreven door Rayette van Weijen van Persona Secum en Moeder van Binnen.

Ik ben Rayette van Weijen en op 30 april is mijn dochter Liz geboren. Mijn zwangerschap liet mij zien dat het een bijzonder periode van het leven is. Er groeit een kindje in jou en de verantwoordelijkheid voelde ik al vrij snel. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, zorgt je tegelijkertijd ook goed voor het kindje in je buik. Zelf leef ik al heel bewust, alleen deze periode zorgde ervoor dat ik nog meer naar binnen ging keren. Contact maken met mijzelf, mijn lichaam en mijn kindje. Wat heb ik nodig? Ik werd mij bewust dat iedere vrouw al een moeder van binnen is. Alle kennis die je nodig hebt vind je bij jezelf, als je hier bewust van bent. Het kost tijd, geduld en ruimte. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Vereniging Yogadocenten Nederland

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.