Draag je kindje dicht bij je

Een draagdoek of draagzak zorgt ervoor dat jij als moeder je handen vrij hebt en toch je kindje die veiligheid en geborgenheid kunt geven. Want naast moeder ben je ook nog steeds die (onafhankelijke) vrouw. We willen ons graag bewegen en de dingen doen die we voordat we moeder (of zwanger) werden ook deden. Hoe fijn is het als je dit gewoon kan blijven doen en je kindje dicht bij je kan hebben. Met een draagdoek of draagzak heb je twee vliegen in één klap.

Draagdoek of draagzak

Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij gaan oriënteren op het gebied van het dragen van mijn kindje. Al snel kwam ik erachter dat er talloze mogelijkheden zijn. Ik ben afgegaan op gemak en waar ik veel mensen mee zag pronken op instagram, een draagzak. En niet zomaar een draagzak, een Artipoppe. Deze prachtige draagzakken komen van Nederlandse bodem en zijn echt een statement. Waar vroeger het heel normaal was om een draagdoek of draagzak te hebben, had het wel een oubollig imago. Artipoppe heeft hier onder andere verandering in gebracht. Maar ik was ook erg benieuwd naar de draagdoeken. Het ziet er zo moeilijk uit, maar in praktijk is het goed te doen. Zeker als je de juiste techniek weet.

Draagconsult

Een afspraak met een draagconsulent heeft mij veel verduidelijking gegeven. Wist je dat er allerlei verschillende draagdoeken zijn? Je hebt geweven doeken, rekbare doeken en ringslings. De ene doek vraagt meer kennis dan de andere. Ook zijn er belangrijke punten waar je op moet letten bij het dragen van je kindje in een draagzak. Ik dacht zelf dat een draagzak is een draagzak, alleen de ene ziet er mooier uit dan de ander. Hierin blijkt ook veel verschil in te zitten. In een draagconsult kan je daar alles over leren en zeker ook wat bij jou past. Zelf kwam ik erachter tijdens een draagconsult dat ik het fijn vind te werken met een geweven draagdoek.

Mijn ervaring

Sinds de geboorte van mijn dochter ben ik haar in de tweede week al gaan dragen in een draagdoek. Mijn dochter was drie weken te vroeg geboren, waardoor ze nog heel klein was en het liefst heel de dag aan mij zat vastgeplakt. De draagdoek was hiervoor een hele fijne oplossing, omdat ze hierin helemaal werd ondersteund. Ik had mijn handen vrij en toch mijn kindje dicht bij mij. In de draagzak had ik geen verbinding met haar, doordat ze helemaal hierin wegzakte. Later ben ik gaan afwisselen tussen de draagdoek en draagzak. Mijn man vind het ook heel fijn om haar te dragen, die kiest altijd voor het gemak van de draagzak.

Tip draagconsult

In Berkel en Rodenrijs kan ik Milou van La Louz aanraden. Zij geeft draagconsoles aan huis, mits je in de buurt woont. Ook kan je bij haar draagdoeken en -zakken huren om te ervaren.

Tip draagdoek

Ook in de geweven doeken zit verschil in de stoffen die gebruikt worden. Zelf gebruik ik de de geweven draagdoek organic van het Nederlandse merk Pure Baby Love. Gemaakt van een heerlijk zachte draagdoekenstof van 100% organisch katoen.

Geschreven door Rayette van Weijen van Persona Secum en Moeder van Binnen.

Ik ben Rayette van Weijen en op 30 april is mijn dochter Liz geboren. Mijn zwangerschap liet mij zien dat het een bijzonder periode van het leven is. Er groeit een kindje in jou en de verantwoordelijkheid voelde ik al vrij snel. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, zorgt je tegelijkertijd ook goed voor het kindje in je buik. Zelf leef ik al heel bewust, alleen deze periode zorgde ervoor dat ik nog meer naar binnen ging keren. Contact maken met mijzelf, mijn lichaam en mijn kindje. Wat heb ik nodig? Ik werd mij bewust dat iedere vrouw al een moeder van binnen is. Alle kennis die je nodig hebt vind je bij jezelf, als je hier bewust van bent. Het kost tijd, geduld en ruimte. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Vereniging Yogadocenten Nederland

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.