Postpartum Milou La Louz

Postpartum – Bereid je voor op de periode na de bevalling

Tijdens de zwangerschapscursus die ik volgde werd één les besteed aan de voorbereiding na de bevalling, postpartum periode. Ik maakte o.a. een kraamplan (Download GRATIS kraamplan), las het boek ‘Het vierde trimester’ en liet mij inlichten over de mogelijkheden van het dragen tijdens een draagconsult. Het voorbereiden op de periode na de bevalling is essentieel voor het herstel en hechting van moeder en kind. Naast dat er een kindje geboren wordt, wordt er ook een moeder geboren. En dit wil je allemaal zo goed mogelijk doen. Milou van La Louz is geboortecoach, draagconsulent & placenta specialist. Zij helpt (aanstaande) ouders gedurende de eerste 1000 dagen. Hieronder lees je haar verhaal en hoe jij je het beste kan voorbereiden op de periode na jouw bevalling.

Moeder van 3 jongens

Als moeder van 3 jongens heb ik ervaren dat met name de eerste weken met ons kindje pittig waren. Zo goed als dat ik was voorbereid op de bevalling, zo weinig aandacht had ik geschonken aan het postpartum. Aan de tijd na de bevalling. Ik wist helemaal niet goed hoe ik kon zorgen dat het met mij goed bleef gaan. Ik kon wel alles geven aan mijn kindje. Ik gaf borstvoeding, vond dat ik na 2 weken het hele huishouden weer kon doen en viel daardoor te snel te veel af. Toen ik na 3 maanden weer ging werken, voelde ik mijn energielevel snel achteruit gaan. De energiereserves waren waarschijnlijk al heel mager en raakte nu echt op. Toch ging ik door en vond ik dat ik dit moest kunnen. In de zwangerschap van ons derde kindje besefte ik me dat ik het anders wilde. En dat het ook anders kon. Dat ik het postpartum anders wilde doormaken, met meer rust, warmte en aandacht voor mij als nieuwe moeder. Ik schreef een postpartum plan en boekte ruim van te voren een postpartum behandeling.

Voorbereiding na de bevalling

Ik dacht na over kraambezoek, de duur en mogelijkheden van mijn verlof, over het verlof van mijn man en de wensen voor onze kindjes. Met 2 oudere kinderen thuis wilde ik ook voor hen deze overgang rustig laten verlopen. Ik leerde over een postpartum periode van 6 weken, of zelfs langer als dat voor de vrouw en haar herstel nodig is. Ik leerde over het gunstige effect van licht verteerbare voeding, warmte, rust en massage. Warme thee, warme soep, uren in bed liggen, met en soms zonder baby. En ik boekte een postpartum behandeling voor in de eerste weken na de bevalling. Een behandeling speciaal voor mij als nieuwe moeder. Om terug te komen in mijn lijf, om emotioneel te ontladen, om te voelen, om te zijn en te herstellen.

Hulp vragen

Ik leerde nog een heel belangrijke les voor mijzelf. Ik leerde om hulp vragen! En ik durf te beweren dat dit de meest waardevolle les is voor alle vrouwen. Ik besprak mijn postpartum wensen met mijn partner. Gaf bij familie aan dat we kraambezoek nog afhielden. En dat zij ons kindje niet direct zouden kunnen vasthouden. Na de bevalling vroeg ik mijn man om talloze kopjes thee, ontbijt op bed, liet hem luiers verschonen en nam de tijd om rustig te douchen. Allemaal kleine dingen die zorgden dat ik er kon zijn voor ons kindje, dat ik kon herstellen, dat ik deze transformatie op mijn tempo door kon maken.

Wat zijn jouw wensen?

Ik gun jou dit ook, Lieve vrouw. Gun jij dit jezelf? Sta tijdens je zwangerschap eens stil bij je wensen voor het postpartum. Stel jezelf wat vragen: Wat wil ik voor ons kindje? Kan ik om hulp vragen? Wie kan ik om hulp vragen? Hoe zorg ik voor voldoende rust? Wie zorgt er voor het huishouden? Wie zorgt er voor mijn partner? En wie zorgt er voor mij, mijn herstel en mijn transformatie? Zet jezelf in het midden, jij bent het belangrijkste. Jij verdient het om voor gezorgd te worden en ik doe dat met liefde voor jou.

Postpartum behandeling La Louz

In mijn postpartum behandeling sta jij in het middelpunt en is alle aandacht gericht op jouw lichamelijke en emotionele herstel. Ik besteed aandacht aan de zwangerschap en de bevalervaring. Daarna help ik je terug te komen in je lichaam met het yoni stomen, het toepassen van moxa en een buik- en lichaamsmassage. Dit ronden we af met het inbinden van de buik met een lange doek. Je voelt je lichaam weer, je voelt de levensenergie en de warmte weer stromen. Je mag je lichaam bedanken voor al het werk dat zij heeft verzet. Je mag ruimte geven aan je emoties. Na de grootste transformatie én hormonale verandering in je leven. Je mag voornamelijk gewoon even zijn, als vrouw, als nieuwe moeder!

Ik druk daarom nu elke moeder het volgende op haar hart: Lieve vrouw, zorg eerst voor jezelf, want pas dan kun je er voor je kindje zijn!

Wil je meer weten over Milou of (alvast) een behandeling boeken voor jezelf, bekijk haar website www.lalouz.nl 

Geschreven door Milou van Luijk van La Louz.

Mijn naam is Milou van Luijk. Ik ben vooral mama van 3 jongens en daarbij eigenaresse van La Louz. Vanuit La Louz bereid ik stellen voor op de bevalling, doe ik prachtig placentawerk en behandeling ik vrouwen in het postpartum. Ik ben er ook geweest. Ik was drie keer zwanger, ik heb aan drie kinderen geboorte mogen geven én als moeder leer ik nog elke dag. Een weg van vallen en opstaan. Een weg vol uitdagingen. Ik wil met jou mijn kennis en ervaringen delen zodat jij daarvan kunt leren om het op jouw manier te doen. Ook jij kunt die uitdagingen aan!

La louz postpartum zwanger
Vereniging Yogadocenten Nederland

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.