kraampakket voorbereiding bevalling zwangerschap

Kraampakket na de bevalling

In Nederland is de zorg zo goed geregeld dat je van jouw zorgverzekering een kraampakket ontvangt. Helemaal gratis. Althans je betaald natuurlijk een (vaak flink) maandelijks bedrag voor je zorgverzekering. Heb jij dit kraampakket aangevraagd tijdens je zwangerschap? Nog niet, lees meer over het kraampakket op 24baby.nl.

Kraamproducten

In het kraampakket zitten allerlei artikelen die je goed kan gebruiken tijdens en na de bevalling. Het pakket is voornamelijk samengesteld voor zwangeren die thuis bevallen. Tegenwoordig worden er voor de bewuste zwangere vrouwen ook alternatieve kraampakketten aangeboden waarin natuurlijke producten zitten, zoals een cordring voor de navelstreng, biologisch maandverband, recyclebare matrasbeschermer enzovoort. Benieuwd naar een ‘Natuurlijk Kraampakket’ of naar losse natuurlijke producten, bekijk de website van Dalalou.

Mocht je nu een kraampakket hebben aangevraagd en deze helemaal niet gebruiken of nog veel ongebruikte artikelen over hebben, is het natuurlijk zonde om weg te gooien. Wat kan je dan doen hiermee?

Verzamelen kraammaterialen

Stichting Baby Hope verzamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Het doel hiervan is meer hygiëne tijdens bevallingen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s levend en wel tegen zich aan kunnen drukken. Wat voor ons heel gewoon is, is daar een wonder. Geef ook die vrouwen een sprankje hoop op een betere toekomst.

Help jij ook mee? Het is een kleine moeite om deze spullen op te sturen of naar een inleverpunt in de buurt te brengen. Bekijk hier de inzamelpunten.

Mijn eigen ervaring

Ook ik heb, net als een hoop zwangere vrouwen, een aanvraag ingediend bij mijn zorgverzekering voor een kraampakket. Zeker als je zwanger bent van je eerste kindje weet je niet beter. Het plan was om thuis te bevallen, dus het liefst genoeg spullen in huis. Uiteindelijk ben ik voor de 37 weken bevallen en mocht ik niet thuis bevallen. Hierdoor had ik veel producten uit mijn kraampakket over. Ik vond het zonde om hier niets mee te doen en ben op internet gaan kijken. Op google kwam ik Stichting Baby Hope tegen wat mij erg aansprak. Eerlijk moet ik zeggen dat het een half jaar geduurd heeft voordat ik eindelijk de spullen had ingeleverd, maar het voelt goed om producten waar ik zelf niets meer aan heb of op dit moment niets mee kan door te geven. Weggooien is zonde, als je er anderen heel blij mee kan maken.

Verzamel ook jouw kraamproducten, gooi ze niet weg!

Geschreven door Rayette van Weijen van Persona Secum en Moeder van Binnen.

Ik ben Rayette van Weijen, op 30 april 2021 is mijn dochter Liz geboren. Mijn zwangerschap liet mij zien dat het een bijzonder periode van het leven is. Er groeit een kindje in jou en de verantwoordelijkheid voelde ik al vrij snel. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, zorgt je tegelijkertijd ook goed voor het kindje in je buik. Zelf leef ik al heel bewust, alleen deze periode zorgde ervoor dat ik nog meer naar binnen ging keren. Contact maken met mijzelf, mijn lichaam en mijn kindje. Wat heb ik nodig? Ik werd mij bewust dat iedere vrouw al een moeder van binnen is. Alle kennis die je nodig hebt vind je bij jezelf, als je hier bewust van bent. Het kost tijd, geduld en ruimte. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Vereniging Yogadocenten Nederland

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.