voeten zwanger zwangerschap yoga

Zwanger? Denk ook aan je voeten.

Wist je dat tijdens de zwangerschap de voeten een maatje groter kunnen worden? Maar hoe kan dit eigenlijk. De belangrijkste vraag hoe voorkom je dit?

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam. Naast dat je door het toenemende gewicht je voeten meer belast, zorgt het relaxine hormoon voor het verslappen van de banden en spieren in de voeten. Waardoor je voeten meer kunnen doorzakken en je schoenmaat kan veranderen. Belangrijk is dat je je hier bewust van bent, zodat je meer aandacht aan je voeten kan besteden voor een goede basis.

Voeten zijn de basis

De stand van je lichaam wordt beïnvloed door de voeten. Ze houden ons in evenwicht en laten ons voortbewegen. We nemen onze voeten al snel voor lief, omdat we ze elke dag gebruiken zonder daarbij na te denken. Pas als er iets aan onze voeten mankeert, gaan we er aandacht aan besteden. Hiermee doen we onze voeten echt tekort, want ze vormen de basis van onze beweging.

Tijdens mijn zwangerschapsyogalessen zorg ik dat er ook aandacht is voor de voeten. Ten eerste is het belangrijk dat jij je bewust wordt hoe je voeten aanvoelen, om te voelen hoe je gewicht verdeeld is over jouw voeten wanneer je staat en wat de stand is van je voeten in rust maar ook tijdens de houdingen/oefeningen. Er zijn allerlei simpele oefeningen die ook jij gewoon thuis kan doen om je voetspieren te activeren.

Oefeningen voor de voetspieren

Oefening 1: Plaats je voeten op heupwijdte of als jezelf meer wilt uitdagen tegen elkaar. En kom dan staan op je tenen. Je zal merken dat je voetspieren moeten werken om balans te houden. Het geeft niet als je beweegt, hierdoor activeer je nog meer de spieren.

Oefening 2: Je voeten zijn plat op de grond. Til je tenen omhoog. Alleen de tenen, je voorvoet is nog op de grond. Lukt het je dan om één voor één je tenen, van klein naar groot, terug te plaatsen op de grond. Hoe vaker je dit doet, hoe meer controle je krijgt over de spieren.

Oefening 3: Zijwaarts lopen. Zet de voeten tegen elkaar aan. Stap langzaam en rustig met één voet opzij en zet daarna de andere voet ernaast. Doe deze oefening zowel de rechterkant als de linkerkant op.

Oefening 4: Balans. Zorg dat je bij een muur staat, zeker wanneer je de oefening voor het eerst doet en zwanger bent. Breng je gewicht naar één been/voet en til het andere been omhoog. Houdt de heupen recht. Zorg ervoor dat je knie van je standbeen niet overstrekt. Adem rustig door en zet je voet weer terug op de grond. Wissel van kant.

Je kunt ook mijn video volgen ‘Warming-up voeten’: bekijk hier de video.

Voetenbadje

Verwen je voeten zeker eens per week met een voetenbadje. Eventueel kun je wat magnesium aan toevoegen, zoals magnesiumkristallen of -olie. Het gebruik van extra magnesium tijdens de zwangerschap heeft een positieve invloed op de baarmoeder, kan helpen tegen onrustgevoelens en slaapstoringen en vermindert krampen.

Veel plezier met oefenen en zorg goed voor je voeten.

Geschreven door Rayette van Weijen van Persona Secum en Moeder van Binnen.

Ik ben Rayette van Weijen en op 30 april is mijn dochter Liz geboren. Mijn zwangerschap liet mij zien dat het een bijzonder periode van het leven is. Er groeit een kindje in jou en de verantwoordelijkheid voelde ik al vrij snel. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, zorgt je tegelijkertijd ook goed voor het kindje in je buik. Zelf leef ik al heel bewust, alleen deze periode zorgde ervoor dat ik nog meer naar binnen ging keren. Contact maken met mijzelf, mijn lichaam en mijn kindje. Wat heb ik nodig? Ik werd mij bewust dat iedere vrouw al een moeder van binnen is. Alle kennis die je nodig hebt vind je bij jezelf, als je hier bewust van bent. Het kost tijd, geduld en ruimte. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Vereniging Yogadocenten Nederland

Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.