babymassage shantala moeder van binnen

Nu ook cursus Shantala Babymassage

Een manier om liefdevol te communiceren met je kindje. Non verbale communicatie door onder andere aanraking, energie en oogcontact. De Shantala babymassage is een traditionele massagekunst voor baby’s en kinderen, die zijn oorsprong vond in Kérala, een streek in het zuiden van India. Hier is deze massage een goed bewaarde gewoonte, zeg maar een ritueel, dat van moeder op dochter wordt doorgegeven. Shantala babymassage wortelt in de ayurveda, de traditionele geneeswijze van India die al duizenden jaren oud is. De kern van de ayurveda is dat ernaar de mens in zijn geheel wordt gekeken; lichaam, geest en de wereld om ons heen kunnen niet los van elkaar gezien worden. Alles moet met elkaar in balans zijn om gelukkig en gezond te leven. En dit is ook de manier hoe ikzelf werk. Ik geloof erin dat alles met elkaar verbonden is. Op deze manier geef ik al bijna 7 jaar massages aan volwassen, sinds 2 jaar ook aan zwangere vrouwen en nu ga ik dit ook geven aan baby’s. Althans ik wil het jou, als moeder/vader, leren om het aan jouw kindje te geven.

Inhoud cursus

In 3 weken gaan we aan de slag met een klein groepje (maximaal 5) om de technieken van de Shantala babymassage ons eigen te maken. Daarnaast zal ik je meer vertellen over de lichaamsstaal van je kindje, baby yoga en ontvang je tips om (nog) meer te verbinden met je kindje. Elke keer duurt de les ongeveer 1,5 uur. De prijs voor deze cursus is €120,-. Je ontvang een handboek om ook na de cursus de technieken te kunnen toepassen, een flesje massage olie en wat te drinken/lekkers tijdens de les zelf.

Waarom babymassage?

De voordelen van Shantala Babymassage zijn zowel lichamelijk als psychisch. Het helpt ter ontspanning, verlicht veelvoorkomende babykwaaltjes, ondersteunt de manier van communicatie, stimuleer de lichaamssystemen en bevorderd het zelf genezend vermogen. In het algemeen zul je merken dat de baby minder angstig is, zelfverzekerder wordt en minder prikkelbaar is. Het is een aanrader om al in de eerste maanden na de geboorte met babymassage te beginnen. Het voordeel is dan dat de baby nog stilligt en deze heerlijke koestering echt nodig heeft. Je begint meteen goed met het verder opbouwen van jullie goede band. Je baby groeit op in een omgeving vol warmte, vertrouwen en geborgenheid!

Ja ik wil hier graag meer over weten/leren.

De eerste cursus begint op de donderdagochtenden in mei; 4, 11 en 25 mei 2023 van 10.00 tot 11.30 uur. Alle kindjes tussen de 6 weken en 6 maanden zijn welkom met hun mama en/of papa.

Thuis beginnen

De cursus Shantala Babymassage is geschikt voor baby’s vanaf 6 weken tot 6 maanden. Maar uiteraard kan je daarvoor zelf al beginnen. Belangrijk is dat jij als ouder ontspannen bent als je werkt aan de ontspanning voor je kindje. Let ook op het tijdstip, doe het niet op het moment wanneer je kindje moe of honger heeft. En als je kindje huilt stop direct, dit is een teken dat het niet het moment is om dit te doen. Maar wat kan je wel al doen:

 • Huid-op-Huid contact met je kindje: Dit is misschien wel de belangrijkste en meest natuurlijke manier om de tastzin van baby’s te ontwikkelen. Leg je blote baby tegen jouw ontblote lichaam, met eventueel een deken om jullie heen.
 • Insmeren: Wanneer je baby nog niet gewend is aan de babymassage of als je wat minder tijd hebt, kan je je baby ook met warme handen insmeren met een plantaardige basisolie, bijvoorbeeld amandelolie, jojoba-olie of abrikozenpitolie.
 • Strelen en strijken: Streel je baby door met je vingertoppen over zijn huidje te glijden of maak strijkingen met je hele hand over het lichaam van je baby. Dit kan met olie, maar ook zonder.
 • Tummy Tub: Door je kindje de badderen in een emmer (Tummy Tub®) krijgt je kindje het gevoel dat hij terug is in de baarmoeder – warm, veilig en bescherm.

   

  Geschreven door Rayette van Weijen van Persona Secum en Moeder van Binnen.

  Ik ben Rayette van Weijen en op 30 april is mijn dochter Liz geboren. Mijn zwangerschap liet mij zien dat het een bijzonder periode van het leven is. Er groeit een kindje in jou en de verantwoordelijkheid voelde ik al vrij snel. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, zorgt je tegelijkertijd ook goed voor het kindje in je buik. Zelf leef ik al heel bewust, alleen deze periode zorgde ervoor dat ik nog meer naar binnen ging keren. Contact maken met mijzelf, mijn lichaam en mijn kindje. Wat heb ik nodig? Ik werd mij bewust dat iedere vrouw al een moeder van binnen is. Alle kennis die je nodig hebt vind je bij jezelf, als je hier bewust van bent. Het kost tijd, geduld en ruimte. Je hoeft dit niet alleen te doen.

  Rayette van Weijen
  Vereniging Yogadocenten Nederland

  Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

  Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.