Postpartum Milou La Louz

Badbevalling – Waarom zou je hiervoor kiezen?

Helaas kan ik niet uit ervaring spreken over badbevalling, maar er zitten veel voordelen aan. Toen ik mijn kraamplan ging maken is een badbevalling wel in mijn gedachten opgekomen, alleen ik zag te veel beperkingen. Onrust. Zelf heb ik er niet voor gekozen, maar wellicht komt het omdat ik er weinig over hoorde. Waarom zou je kiezen voor een badbevalling? Ik heb Ilona van Nona Birthsupplies gevraagd of zij meer kan delen over dit onderwerp.

Natuurlijke pijnstilling

Je hoort steeds vaker om ons heen dat ouders kiezen voor een badbevalling. Maar waarom dan eigenlijk? De natuurlijke pijnstilling. Steeds vaker zoeken aanstaande moeders naar alternatieve, natuurlijke manier van bevalling. En tijdens een badbevalling maakt jouw lichaam meer endorfine en oxytocine aan, deze hormonen helpen je tijdens pijn.

  Helpen bij een droombevalling

  Ik kan zelf helaas niet mijn eigen ervaring delen over een badbevalling, maar het was wel mijn droom. Helaas was ik medisch en mocht ik op dat moment ook niet in het ziekenhuis in een bad. Maar om aanstaande ouders te helpen bij hun droombevalling, of in ieder geval het zo makkelijk mogelijk maken, ben ik mijn bedrijf gestart.

  Ontsluitingsfase in bad

  Gelukkig heb ik al veel gezinnen mogen helpen en kan ik dus deze ervaringen met jou delen. Bijna alle klanten die een bevallingsbad bij mij hebben gehuurd, zijn tijdens de ontsluitingfase in het bad gegaan. Er zijn tot nu toe maar weinig aanstaande moeders geweest die geen gebruik hebben gemaakt van het bevallingsbad anders dan door medische redenen.

  Nu is het zelf zo dat ook steeds meer ziekenhuizen de voordelen zien van een watergeboorte en hierin de ouders steunen. Sommige ziekenhuizen hebben zelfs vaste bevallingsbaden in de kamers. Prachtig! Enige nadeel daarvan is, als ze bezet zijn kan je er niet ook bij kruipen. Dan is een eigen bevallingsbad toch wel heel handig.

  Ervaringen van anderen

  De ervaringen zijn tot nu toe stuk voor stuk prachtig. Het meeste wat ik terug hoor is:

  • “De houdingen die je kan aannemen zijn zo fijn vergeleken met een bed”
  • “Het warme water voelde zo prettig”
  • “Ik kon betere houdingen aannemen dus kon alles beter voelen”
  • “Het hielp me beter ontspannen”

  De meest fijne houding is toch wel als je tijdens een wee over de rand kan hangen. De dikke randen ondersteunen je armen. Je buik tot halverwege je rug zit je onder water. Dit zorgt voor meer ontspanning van de spieren en door het warme water maak je meer oxytocine aan, waardoor je de pijn als minder heftig beleefd.

  Voordelen badbevalling

  Hier een opsomming van de voordelen van een watergeboorte:

  • Natuurlijke pijnstilling d.m.v. meer aanmaak endorfine en oxytocine;
  • Meer houdingen die makkelijker uitvoerbaar zijn;
  • Rustigere overgang voor de baby vanuit de baarmoeder in het warme water;
  • Je voelt je lichter in het water;
  • Water ontspant;
  • Meer autonomie – iedereen zit wat meer op afstand dus je gaat beter naar je eigen lijf en baby luisteren.

  Elke keer als ik het bevallingsbad ga ophalen bij de new born ouders krijg ik weer kippenvel als ik een mooi bevallingsverhaal mag horen. Wat een verschil met een aantal jaar geleden en wat had ik het graag toen allemaal geweten. Maar nu kan ik een klein steentje bijdragen aan één van de mooiste ervaringen die krijgt in je leven en dat is zoveel waard!

  Wil je meer weten over Ilona of (alvast) een bevalbad huren, bekijk haar website www.nona-birthsupplies.nl

  Geschreven door Ilona van Nona Birth Supplies.

  Mijn naam is Ilona. Getrouwd met Dennis en wij zijn ouders van 2 mooie meiden, Rylee en Logann. Daarnaast hebben we nog een klein hondje Phoebe die ons gezin compleet maakt. Ik ben trotse eigenaar van Nona Birth Supplies. In 2016, toen ik voor het eerst zwanger was, was mijn droom om thuis te bevallen in een bevallingsbad. Helaas was ik medisch en mocht ik op dat moment ook niet in het ziekenhuis in een bad. Dit heb ik zelf als een heel groot gemis ervaren. Met mijn bedrijf wil ik het gemakkelijk maken om een bevalbad in te zetten voor de bevalling om misschien wel voor jou die droombevalling te kunnen realiseren.

  La louz postpartum zwanger
  Vereniging Yogadocenten Nederland

  Rayette van Weijen is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland.

  Rayette van Weijen is geregistreerd als 'Registered Yoga Teacher' (RYT500) bij de Yoga Alliance.